niedziela, 14 kwietnia 2013

★ KEEP CALM AND DRINK BUBBLE TEA ★


Bubble tea- Jest to napój na bazie zdrowych herbat- zielonej lub czarnej w różnych wersjach: mlecznej, owocowej i jogurtowej. Kluczem do napoju są dodatki: Tapioca (czarne kuleczki ze skrobi z bulwy manioku), Boba Bomba (strzelające kuleczki z sokiem owocowym), Jelly (żelki smakowe), Nata de Coco (galaretka kokosowa wielosmakowa).
Ten nietypowy napój przywędrował do Europy aż z Tajwanu, podbijając wcześniej serca mieszkańców Chin, Korei, USA i Kanady.
Bubble tea stworzona została w 1987 przez Liu Han Jie, właściciela jednej z tajwańskich herbaciarni, znajdującej się w Taichungu. To on jako pierwszy połączył ciepłą herbatę z kostkami lodu, mlekiem oraz kulkami tapioki. To właśnie dzięki perełkom tapioki (skrobi z korzenia manioku) herbata ta w bezpośrednim tłumaczeniu nosi nazwę Pearl Milk Tea lub w wersji zachodniej BUBBLE TEA!


Herbata Oolong

Oolong uznawana przez wielu za najlepszą, jedna z najpopularniejszych i najdroższych herbat w Chinach. Jest herbatą pół fermentowaną  czyli bardziej utlenioną niż herbata zielona ale mniej niż czarna. Dzięki temu herbata Oolong posiada niezwykły drzewny lekko wędzony aromat i stanowi idealną propozycję dla osób uważających smak czarnej herbaty za zbyt mocny, a zielonej za zbyt delikatny. Herbaty Oolong dzielą się na wiele rodzajów zależnie od regionu pochodzenia i rodzaju użytych liści. Za najlepsze herbaty Oolong uznaje się te pochodzące z wysokogórskich, dobrze nasłonecznionych plantacji na Tajwanie. Herbata ta poza walorami smakowymi posiada również wyjątkowe właściwości medyczne. Szklanka napoju dziennie zmniejsza nawet o 50% ryzyku nadciśnienia tętniczego! Najlepiej smakuje bez dodatków lub w wersji mlecznej.

Zielona Herbata

Jest herbatą o najniższym stopniu utleniania i dzięki czemu zawiera zaledwie ok. 30% kofeiny. Przypisuje jej się wiele korzystnych działań, między innymi regularne spożywanie zielonej herbaty redukuje szanse na zawał serca lub niektóre rodzaje nowotworów. Dzięki właściwościom oczyszczającym jest ważnym dodatkiem w każdej diecie odchudzającej. Pomimo, iż zielona herbata staję się coraz bardziej popularna to nadal stanowi zaledwie 10% światowego spożycia herbaty.

Czarna Herbata

Herbata czarna poddawana jest obróbce złożonej z czterech etapów: więdnięcie, zwijanie, pełnej fermentacji i na końcu suszenie. Czarna herbata ma właściwości pobudzające, dzięki zawartej w niej teinie. Dodatkowo czarna herbata zmniejsza ryzyko zawału serca. Zawiera dużo fluoru, zabezpiecza zęby przed próchnicą. Dowiedziono również, że picie czarnej herbaty chroni nas przed rakiem skóry.











Słyszałam że w Polsce nie jest zbyt smaczna i nie zbyt przypomina tą Azjatycką, prawdziwą Bubble Tea. Z chęcią to kiedyś sprawdzę. A wy, piliście już ją kiedyś? Smakowała? 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz